Hondenrassen

Tibetaanse Terriër

TIBETAANSE TERRIËR

Geschiedenis

De Tibetaanse Terriër is een oud ras uit Tibet, waar deze diertjes als heilig beschouwd werden: er waren dan ook veel van deze diertjes te vinden in de hoofdstad. Toen in Tibet de opstanden losbraken, werd uit voorzorg de Tibetaanse Terriër verhuisd naar de binnenlanden van Tibet. Daar werd de Terriër gekruist met de Tibetaanse Spaniel en ontstond er een nieuw ras, de Lhasa Apso. Begin deze eeuw drong de Terriër door tot India, van waaruit het naar Engeland werd getransporteerd. Daar genoot het ras op een gegeven moment grote bekendheid.

Uiterlijk

De schouderhoogte van Tibetaanse Terriërs bedraagt ongeveer 35 tot 40 cm. Reuen zijn in de regel iets groter dan teven. Daarmee behoort deze Terriër tot de middelgrote honden. Wat betreft de lichaamsbouw lijkt de Tibetaanse Terriër op een kleine Bobtail.

Tibetaanse Terriërs komen voor in vele kleuren. Er zijn witte, goudblonde en roomkleurige exemplaren. Ook verschillende kleuren grijs (rookkleurig) en zwart komen voor. Hoewel nog niet officieel vastgesteld, komen bonte kleurstellingen ook voor, alsmede driekleurige Tibetaanse Terriërs. Chocoladebruin is de enige kleur die niet erkend is volgens de rasstandaard. De vacht bestaat uit een ondervacht en bovenvacht. De ondervacht is heel zacht, fijn en wollig van structuur. De bovenvacht is lang en weelderig, fijn, recht en golvend.

Karakter

Door de dikke vacht is de Tibetaanse Terriër bestand tegen het extreme klimaat van de Himalaya. Vroeger werd hij gebruikt als herdershond tijdens het hoeden van yaks. Nu is de terriër een erg geliefde gezinshond. De Tibetaanse Terriër maakt een erg wakkere indruk. Hij is intelligent en kijkt heel lief uit de ogen. Hij is dapper, maar absoluut niet vechtlustig aangelegd. Zijn troeteluiterlijk heeft al vele harten gestolen. Toch is hij van nature wat gereserveerd ten opzichte van onbekenden. Maak hem ook als pup bekend met andere huisdieren, eventueel katten en kinderen. Alleen dan verloopt de omgang prima. Soms kan de Tibetaanse Terriër zich wat bazig opstellen in het bijzijn van andere honden. Ze zijn sociaal aangelegd, maar laten niet over zich lopen. Vaak alleen laten wordt niet echt fijn gevonden.

Opvoeding en verzorging

De Tibetaanse Terriër is gevoelig voor de intonatie van de stem. Wees dus rustig en evenwichtig in de opvoeding. Hij is intelligent en begrijpt snel wat u bedoelt. De hond heeft meer dan een gemiddelde hoeveelheid lichaamsbeweging nodig. Ze zijn speels en beleven erg veel plezier aan behendigheidstraining en flyball.

De vacht moet elke dag geborsteld worden. Zo worden klitten voorkomen en worden losse en dode haren verwijderd. Ook blijft de vacht mooi schoon als de Tibetaanse Terriër vaak in bad gestopt wordt. Houd de gehoorgang vrij van haar en let erop dat de haren niet tussen de tenen groeien.

Gerelateerde posts:

Tags: , , , , , , , , , ,

Advertenties