Hondenrassen

Shiba Inu

SHIBA INU

Geschiedenis

De Shiba Inu is een oud ras uit Japan. Beenderen van de Shiba Inu werden zelfs gevonden in ruïnes uit een tijdperk van 500 v.C. In het dialect dat gesproken wordt in Nagano betekent Shiba Inu ‘kleine hond’. In Japan komt dit ras nog veel voor.

Uiterlijk

De schouderhoogte is bij dit ras heel nauwkeurig vastgesteld. Bij reuen ligt deze tussen de 38 en 41 cm, waarbij de streefhoogte 39,5 cm is. Voor de iets kleinere teven ligt de ideale schouderhoogte op 36,5 cm, hoewel deze tussen 35 en 38 cm kan variëren. Omdat de belijning van het lichaam compact en gespierd is, heeft de Shibu Inu niet zo’n elegant voorkomen.

Het ras kent vele kleuren: peper-en-zout, zwart-gepeperd, rood-gepeperd, zwartbruin (black and tan) gestroomd, maar ook effen rood, zwart en wit. De vacht bestaat uit een fijne ondervacht met een harde, rechte beharing. De lengte van de haren is kort.

Karakter

Shiba Inu’s waren vroeger jachthonden voor klein wild. Hun oplettendheid maakte ze echter ook tot goede waakhonden. Heden worden ze voornamelijk als gezinshond gehouden. Het ras wordt gekenmerkt door een vriendelijk karakter. Ze blaffen nauwelijks, zijn nieuwsgierig en levendig. Ze zijn gehecht en trouw aan hun baas en gezin, maar kunnen ook onafhankelijk zijn.

In de omgang met kinderen hoeft u geen problemen met dit diertje te verwachten, en dat geldt ook voor de omgang met uw eventuele huisdieren. Bij onbekenden stelt de Shibu Inu zich terughoudend op.

Opvoeding en verzorging

Soms kan de Shiba Inu wat eigenzinnig zijn. Hoewel de opvoeding verder niet al te problematisch hoeft te zijn, is dit wel iets om rekening mee te houden. Voor de rest past het ras zich vrij gemakkelijk aan de thuissituatie aan, omdat het niet veeleisend is. Ook de hoeveelheid beweging maakt hem daarbij niet zoveel uit.

Zo af en toe de dode haren uit de vacht kammen is voldoende. Gebruik hiervoor een kam met een dubbele rij grove, metalen tanden. Zelf verzorgen deze schone honden hun vacht ook.

Gerelateerde posts:

Tags: , , , , , , , ,

Advertenties