Hondenrassen

Shar Pei

SHAR PEI

Geschiedenis
De Shar Pei komt uit China. Het ras is al vele eeuwen aan de zuidoostkust van China bekend. De honden werden niet alleen als waak-, jacht- of herdershonden gebruikt, maar ook als vechthonden. Hun populariteit was voor een deel dan ook te danken aan dezelfde populariteit van deze vorm van tijdverdrijf. Bij de gevechten kon de Shar Pei goed gebruik maken van de losse huid waarover hij in grote mate beschikt. Bekend is dat Chinezen de opvatting verkondigden dat deze hond zich door deze losse huid, in zijn eigen vel zou kunnen ronddraaien.
In de jaren vijftig verdween de Shar Pei bijna geheel uit China en werden de laatste honden overgebracht naar Hong Kong. Vandaar ging het dier naar de Verenigde Staten waar het ook nu nog veel voorkomt. In 1979 werden de eerste Shar Pei’s in Europa geïmporteerd. De Shar Pei toont een nauwe verwantschap met de Chow-Chow.

Uiterlijk
De Shar Pei is een vierkant gebouwde hond. De reuen van dit ras kunnen een schouderhoogte tot 58 cm behalen, de teven zijn tenminste 48 cm hoog. Over het algemeen is de schofthoogte 44 tot 51 cm. Het gewicht van deze honden varieert van ongeveer 20 tot 25 kg.
De hond kan zwart, bruin, rood of ‘fawn’ (reebruin) van kleur zijn. Een lichtere, crèmekleurige vacht komt ook voor, maar deze wordt door kenners niet op prijs gesteld. In de vacht kunnen lichtere tinten voorkomen, terwijl wit of bont volgens de rasstandaard niet toegestaan is. Verder heeft de Shar Pei een blauwe tong en blauw pigment. Er mogen nooit twee kleuren (sable) of vlekken aanwezig zijn.
De vacht van de Shar Pei is een bijzonderheid. Het ras dankt hier zijn naam aan. ‘Shar Pei’ = ‘Zandhond’. ‘Shar’ = ‘Zand van korrelige structuur’ en ‘Pei’ = ‘hond’. Het haar moet buitengewoon kort, borstelig en ongewoon hard aanvoelen. Deze vacht noemt men ‘horsecoat’ en kan bij sommige mensen door het ‘prikken’ huidirritatie veroorzaken. Ook een iets langere vacht, de zogenaamde ‘brushcoat’ is toegestaan. De haren mogen echter niet langer dan 2,5 cm zijn. Het bijzondere zit in de aparte haarstructuur en het feit dat de ondervacht ontbreekt. Tijdens het verharen ontstaan dan ook kale plekjes op die plaatsen waar het haar is uitgevallen. Vaak wordt bij het zien van die kale plekjes ten onrechte aan een huidprobleem gedacht. Wanneer de nieuwe haartjes weer zichtbaar worden, ziet de Shar Pei er al gauw weer perfect uit.

Karakter
Tegenwoordig komt men de Shar Pei voornamelijk als gezinshond tegen. Het is een speelse en actieve hond. Hij maakt een opmerkelijk intelligente indruk en hoewel minder waaks, komt hij toch dominant en moedig over. De hond is trouw aan zijn baas. Het is een tamelijk jaloerse hond en maakt door een ‘stoere/macho’ houding aan zijn baas kenbaar dat een ander teveel aandacht krijgt.
Over het algemeen is de Shar Pei een vriendelijke hond. Hij is gewoonlijk vriendelijk tegenover kinderen. Als zij als pup aan andere huisdieren gewend worden, ontstaan ook daarmee geen problemen. Hooguit kan de ontmoeting met een andere hond wat gespannen verlopen: dit is een gevolg van de strijdlust van de Shar Pei. Door de rimpels op zijn neus en schouder heeft de Shar Pei in de ogen van een andere hond waarschijnlijk een dreigende houding. Deze ‘denkt’ misschien dat de lippen zijn opgetrokken en er een ‘borstel’ over de rug zit, waardoor de Shar Pei vaak ten onrechte wordt aangevallen. Zijn persoonlijkheid en trotse houding maakt de hond, met zijn aangeboren waakinstinct, tot een goede verdediger van huis en haard. Tegenover vreemden gedraagt hij zich terughoudend.

Opvoeding en verzorging
Consequentheid is een belangrijk punt in de opvoeding. Onzekerheid en toegeeflijkheid zal de Shar Pei kunnen gebruiken om een belangrijkere plaats binnen het gezin te veroveren. Wees dus in uw voorkomen duidelijk en consequent.
Naast de dagelijkse rondjes heeft de Shar Pei duidelijk een extra hoeveelheid beweging nodig. Denk er daarbij aan dat de hond ook wel eens wil rennen.
Verzorg de huid van de jonge Shar Pei regelmatig. Deze hond heeft geen strakke huid, dus let op de rimpels: hierin kan vuil achterblijven. Daarnaast vragen de ogen extra aandacht. Voorkom vervuiling en infectie, door zonodig druppels te gebruiken. De vacht moet op gezette tijden met een zachte borstel verzorgd worden.

Gerelateerde posts:

Tags: , , , ,

Advertenties