Hondenrassen

Heidewachtel

HEIDEWACHTEL

Geschiedenis
De Heidewachtel, ook wel Kleine Münsterländer genoemd wordt, komt uit Duitsland. Het ras stamt af van de Spioen, een langharig jachthondje dat al eeuwenlang in Europa inheems is. Het ras was vooral populair onder de jagers in de uitgestrekte heidegebieden van Duitsland. Deze jagers jaagden niet voor het plezier, maar verdienden naast het turfsteken geld met het verkopen van wild. In de loop van de negentiende eeuw liep het aantal Heidewachtels terug.
Toen men het ras aan het begin van de twintigste eeuw weer actief ging fokken, noemde men het ras Kleine Münsterländer. Dit omdat de naam Heidewachtel te veel leek op de Duitse Wachtel, een ander Duits ras dat destijds zeer populair was. Ook in Nederland is het ras sinds het begin van de twintigste eeuw populair. Sinds 1946 heeft het ras een eigen rasvereniging in Nederland.

Uiterlijk
De Heidewachtel is een middelgrote hond met een schouderhoogte van 48 tot 56 cm. De hond weegt ongeveer 15 kg.
De vacht van dit ras is meestal bruin met wit. Een bruinschimmelkleurige variant komt ook voor. De beharing bij dit dier is lang en sluik en kan lichtgolvend zijn. De haren hebben een zeer gesloten structuur en liggen dicht op het lichaam van de hond.

Karakter
Oorspronkelijk is de Heidewachtel voor de jacht gefokt. Tegenwoordig komt hij echter vaker voor als gezins- of gezelschapshond. Deze hond is erg gehoorzaam en intelligent. Hij werkt graag en vindt het niet erg om zichzelf totaal uit te putten: hij is erg hard voor zichzelf. Verder is hij lief en altijd vrolijk.
Omdat de Heidewachtel zeer vriendelijk van aard is, komt het nooit voor dat deze hond problemen veroorzaakt. Hij kan goed met kinderen en met soortgenoten opschieten en is altijd lief voor de mensen om zich heen.

Opvoeding en verzorging
Trouw zijn aan het gezin is heel belangrijk voor de Heidewachtel. Ze zijn daarom zeer makkelijk op te voeden. Maar dat moet wel consequent gebeuren, en niet op een strenge maar op een vriendelijke wijze.
Omdat de Heidewachtel eigenlijk gefokt is voor de jacht, heeft deze hond veel behoefte aan beweging. Daarom moet hij vaak uitgelaten worden. Hij vindt het prachtig om te zwemmen en om lange wandelingen met de baas te maken.
De Heidewachtel moet consequent verzorgd worden. De oren moeten goed schoongehouden worden en overvloedig haar moet regelmatig uit de gehoorgang worden weggeknipt. Ook het overtollige haar tussen de tenen moet verwijderd worden. Twee keer per week moet de vacht geborsteld worden. Het kan voorkomen dat er lichtbruine haren tussen de donkerbruine vlekken groeit. Deze moeten op tijd weggeplukt worden.

Gerelateerde posts:

Tags: , , , ,

Advertenties