Hondenrassen

Airedale terriër

AIREDALE TERRIËR
airedale_terrierGeschiedenis
De Airedale Terriër komt uit Engeland. De precieze geschiedenis van deze zeer veelzijdige hond ligt niet vast. Wel is duidelijk dat het ras in Yorkshire ontstaan is uit een kruising tussen de Otterhound en andere rassen. Het doel hiervan was om deze hond geschikter te maken voor de jacht op schadelijke otters. De Airedale is zowel ín als buiten het water een uitstekende jachthond, terwijl de Otterhound alleen in het water goed voldeed. Hij liet otters op het land namelijk nogal eens ontsnappen. Airedale Terriërs worden overigens ook nu nog volop bij de jacht op andere diersoorten ingezet: bijvoorbeeld op waterwild als waterratten en bevers, maar ook op wezels, vossen en zelfs op wilde zwijnen (in Frankrijk) en beren (in Amerika).

Uiterlijk
Reuen van het ras Airedale Terriër zijn tussen de 58 en 61 cm groot, waarbij kleine afwijkingen volgens fokkers zijn toegestaan: de schofthoogte van teven ligt tussen de 56 en 59 cm. Het gewicht van deze honden ligt rond de 20 kg, waarbij de reuen liever iets zwaarder zijn en de teven iets lichter.
De vacht is hard, dicht en draadachtig en moet volgens de rasstandaard glad en gesloten zijn. Het bedekt zowel het lichaam als de poten. De ondervacht is korter en zachter. De hardste vachten zijn kronkelig of iets gegolfd. De vacht is ‘black and tan’-kleurig, wat wil zeggen dat de kleur een combinatie van zwart (of donkergrijs) en roestbruin is. Deze ‘tan’-kleur is de basiskleur van de Airedale Terriër. De oren hebben daarbij een wat donkerder tint dan de rest van de kop. Het zwart komt voor als een zadelaftekening en kan ook aan weerszijden van de schedel voorkomen. Pups zijn geheel zwart als ze geboren worden.

Karakter
De Airedale Terriër is zeer veelzijdig en geschikt als jacht-, waak-, verdedigings- en gezinshond. Hij wordt echter ook gebruikt als politie-, douane- en blindengeleidehond. Een Airedale Terriër is erg lief voor kinderen, met wie ze veel geduld kunnen hebben. Doorgaans gaat hij ook goed met katten en andere huisdieren om. Hij kan wat dominant zijn ten opzichte van andere honden, maar dit kan ook met de opvoeding te maken hebben. Het gezin waarin hij leeft, wordt door deze onverschrokken hond onvoorwaardelijk verdedigd. Airedale Terriërs zijn intelligente honden die vlug van begrip zijn. Verder zijn deze actieve, speelse honden moedig, volhardend en hard voor zichzelf. Ze zijn trouw aan de eigen mensen en waaks, waarbij ze alleen blaffen als dat nodig is.

Opvoeding en verzorging
Een Airedale Terriër heeft snel door wat er van hem verlangd wordt. Daarom is hij erg geschikt voor de hondensport. Hij is dan gebaat bij afwisselende trainingen: als het oefenen hem geen uitdaging meer biedt, kan hij koppig worden. Met de juiste baas kan de Airedale Terriër uitstekend presteren in de diverse takken.
Driemaal op een dag uitgelaten worden en daarnaast wat spelen is voldoende voor de hond. Voor balspelletjes, apporteren, maar ook voor zwemmen zijn ze doorgaans

Gerelateerde posts:

Tags: , , , , , ,

Advertenties