Hondenrassen

Kerry Blue Terriër

KERRY BLUE TERRIËR

Geschiedenis
De Kerry Blue Terriër komt uit Ierland. De Kerry Blue Terriër is gefokt om op vossen en dassen te jagen, maar als goede zwemmer ook geschikt voor de otterjacht. Ook voor het bewaken van schapen en groter vee en als hoeder van varkens werd hij veel ingezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij vaak door het Britse leger gebruikt. Door zijn blauwe kleur was hij uitstekend geschikt voor nachtelijke missies.

Uiterlijk
Reuen zijn 46 tot 48 cm groot, teven zijn iets kleiner. Het gewicht van deze honden ligt tussen de 15 en 17 kg voor reuen, teven zijn wat lichter.
Kerry Blue Terriërs worden zwart geboren, hoewel een enkele pup roestkleurig kan zijn. Bij het ouder worden, kleuren de honden blauw, waarbij de haarpunten zwart kunnen blijven. Het blauw worden kan tot achttien maanden op zich laten wachten. Er kan een kleine, witte vlek op de borst voorkomen. De vacht is zacht, dicht, overvloedig gekruld en heeft geen onderhaar.

Karakter
De Kerry Blue Terriër is een waak-, jacht- en gezinshond. Deze eigenzinnige hond kan koppig, hard en eigenwijs zijn. Daarnaast is hij intelligent, heeft een zeer goed geheugen en is levendig, onstuimig, zelfverzekerd, waaks en moedig. Hij is erg aan de baas gehecht. Ten opzichte van andere honden zijn ze soms wat vechtlustig. Kerry Blues blaffen veel.
De Kerry Blue Terriër is erg op ‘zijn’ gezin gesteld en is lief voor kinderen. Om te voorkomen dat hij katten en andere huisdieren achterna zit, moet hij op jonge leeftijd met deze dieren vertrouwd gemaakt worden.

Opvoeding en verzorging
De Kerry Blue Terriër is geen hond voor beginners, want gezien zijn actieve, koppige en zelfverzekerde aard heeft hij een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat. Als hij goed is opgevoed, is de Kerry Blue Terriër een gehoorzame en trouwe begeleider. Een karaktertrekje van deze honden is dat ze nogal eens uitvallen naar andere honden, wat uiteraard niet getolereerd mag worden. Kerry Blues hebben zeker aanleg voor sporten als flyball en behendigheid, maar het is belangrijk dat de hond dat zelf als een uitdaging ziet. Als het hem te eentonig wordt, toont hij zijn koppige aard.
De Kerry Blue Terriër is een sportieve hond die graag lange wandelingen maakt. Als dat een week eens niet gaat, past hij zich goed aan.
De vacht van een Kerry Blue Terriër heeft veel onderhoud nodig om er onberispelijk uit te zien.

Gerelateerde posts:

Tags: , , , , , , ,

Advertenties