Hondenrassen

Sealyham Terriër

SEALYHAM TERRIËR

Geschiedenis

De Sealyham Terriër komt oorspronkelijk uit Wales en is rond 1845 in Sealyham ontwikkeld door een zekere kapitein Edwards. De bedoeling was een ras te creëren dat klein genoeg was voor het jagen ondergronds en dat daarnaast veel werklust, moed en kracht zou hebben. Om dit te verkrijgen is van meerdere rassen gebruik gemaakt, zoals de Vlaamse Basset, de Welsh Corgi, de Dandie Dinmont Terriër en de Foxterriër. Daarna werd nog de Bullterriër ingekruist om de witte kleur te introduceren. De ontwikkelde terriër voldeed namelijk prima, maar zijn vacht leek te veel op die van een vos. Hierdoor viel het onderscheid tussen jachthond en prooidier soms moeilijk te maken, met alle gevolgen daarvan.

Uiterlijk

De Sealyham Terri137r is een kleine maar lange hond met een schofthoogte van rond de 30 cm. Het gewicht is voor reuen zo’n 9 kg, de teefjes wegen ruim 8 kg.

De Terriërs zijn wit en kunnen daarbij citroengele, bruine of daskleurige aftekeningen op de kop en oren hebben. Ze hebben een lange, harde, draadharige bovenvacht die een weerbestendige, dichte ondervacht bedekt.

Karakter

De Sealyham werd gefokt als jachthond die sterk genoeg moest zijn om tegen otters, dassen en vossen te kunnen vechten in hun burchten. Het is dus een aardehond die overigens ook als huishond geschikt is. De evenwichtige en moedige honden zijn buiten actief, terwijl ze binnen vrij rustig zijn. Ze zijn speels tot op hoge leeftijd en zeer trouw. Net als andere terriërs zijn ze hard voor zichzelf. Als ze onraad bespeuren, laten de Sealyham Terriërs hun zware blaf horen.

De socialisatie op jonge leeftijd is van veel invloed op zijn latere gedrag. Is dit positief verlopen dan zal hij goed met kinderen kunnen opschieten, evenals met bijvoorbeeld katten en andere huisdieren. Met andere honden kan een Sealyham hoe dan ook redelijk goed overweg, maar in de omgang met vreemden is de socialisatie weer van grote invloed.

Opvoeding en verzorging

Doorgaans zijn Sealyham Terriërs intelligent en leergierig. Dat neemt niet weg dat ze af en toe het gezag van de baas proberen te ondermijnen, zodat een correctie af en toe op zijn plaats is. Een consequente opvoeding is daarbij erg belangrijk.

Een Sealyham Terriër is bedrijvig en wil veel beweging, hoewel hij zich over het algemeen goed kan aanpassen aan de hoeveelheid beweging die hem geboden wordt. Voor een flinke boswandeling is hij altijd te porren. Zijn karakter als aardehond verraadt hij daarbij niet. Zodra hij de kans krijgt, zal hij gaan graven, ook in de tuin.

De vacht moet regelmatig gekamd worden. Ga zo’n twee keer per jaar met de Sealyham naar de trimsalon. Daarbij is de kwaliteit van de salon van belang, omdat de Sealyham niet zo veel voorkomt en vakkundige kennis vereist is om hem goed te kunnen trimmen.

Gerelateerde posts:

Tags: , , , , , ,

Advertenties