Hondenrassen

Skye Terriër

SKYE TERRIËR

Geschiedenis
De Skye Terriër is afkomstig uit Groot-Brittannië. Het ras is al meer dan 400 jaar oud en is ontwikkeld op het eiland Skye in Schotland.  Er zijn echter ook deskundigen die denken dat dit ras een kruising tussen de Schotse Terriër en de Dandie Dinmont Terriër is. Zeker is dat de Cairn Terriër en de Skye Terriër aan elkaar verwant zijn: zo werd de Cairn vroeger wel short-haired Skye genoemd. De hond werd gebruikt voor de jacht op otters, bunzingen en dassen.

Uiterlijk
De Skye Terriër is een lange en lage hond. Reuen hebben een schofthoogte van zo’n 25 cm, terwijl teven ongeveer 22 cm hoog zijn. Het ideale gewicht voor reuen is 11,5 kg, teven zijn doorgaans iets lichter. De hond is zeer sterk, en door zijn lichaamsbouw geschikt voor het werk in zeer zwaar terrein.
Skye Terriërs hebben een korte, zachte, dichte en wollige ondervacht. De bovenvacht bestaat uit lang, recht, vlak haar dat tot op de grond valt en niet gekroesd of gekruld is. Op de kop is het haar zachter en korter en valt over het voorhoofd en de ogen. Het lange haar op de oren valt langs de binnenkant en mengt zich met de zijlokken, waarbij de contouren van de oren zichtbaar blijven. De staart is ‘bevederd’. Volgens fokkers is iedere kleur toegestaan, als de neus en de oren maar zwart zijn. Meest voorkomend zijn echter de kleuren donker of licht blauwgrijs, reebruin, roomwit, zwart zilver en lichtbruin.

Karakter
De Skye Terriër is een gezinshond die indertijd gefokt is voor de jacht op vossen en otters. Hij is zeer trouw, wat bij sommige dieren over kan gaan in eenkennigheid. Tegenover vreemden is hij altijd wat gereserveerd. Hij is bijzonder waaks en zal de baas en het gezin ongevraagd verdedigen als hij dat nodig acht. Doorgaans is deze waardige, karaktervolle hond aanhankelijk en rustig, hoewel hij de neiging heeft om veel te blaffen.
Afhankelijk van de socialisatie gaan de meeste Skye Terriërs goed om met andere honden en andere huisdieren, hoewel reuen dominant kunnen zijn ten opzichte van andere soortgenoten. Met kinderen kunnen ze goed opschieten, zo lang ze niet geplaagd worden.

Opvoeding en verzorging
De Skye Terriër is een echte terriër, wat betekent dat de opvoeding enigszins respectvol dient te gebeuren. Een eerlijke en consequente opvoeding met wat vrijheid voor eigen initiatief voor de hond werkt het beste. De neiging tot blaffen kan honden van dit ras goed worden afgeleerd. Een Skye Terriër stelt veel beweging op prijs, maar doet niet moeilijk als hij het eens met weinig beweging moet doen.
De Skye Terriër heeft maar weinig vachtverzorging nodig, al doet zijn uiterlijk anders vermoeden. Eén keer per week goed borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Het haar moet wel in een scheiding midden over de rug liggen. Verwijder losse haren en vuil uit de gehoorgang en knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.

Gerelateerde posts:

Tags: , , , , , ,

Advertenties