Hondenrassen

Barzoi

BARZOI

Geschiedenis

De Barzoi komt uit Rusland. Het ras is zeer oud en stamt af van dieren die zo’n 4000 jaar geleden leefden. De Barzoi is eeuwenlang aan het hof van de Russische tsaren en grootvorsten gehouden. Daar werd de hond gebruikt om in jachtpartijen in een meute of in paren op klein en groot wild te jagen. Het is dan ook een zogenaamde zichtjager, een hond die niet zijn reuk maar zijn gezichtsvermogen gebruikte tijdens de jacht. Om deze reden is het in sommige landen verboden de hond los te laten lopen. De eerste exemplaren werden omstreeks 1860 in West-Europa ingevoerd.

Uiterlijk

De huidige West-Europese Barzoi lijkt niet meer zo op zijn Russische voorvader. Toen het importeren van exemplaren uit Rusland steeds lastiger werd, is men in Europa begonnen met het fokken van de Barzoi. De Barzoi is beroemd om zijn vloeiende en veerkrachtige tred; de uitstraling is bijzonder stijlvol. Met een schouderhoogte van wel 82 cm., is het is een erg grote hond. Gemiddeld hebben reuen echter een schouderhoogte van 75,5 cm. Teven zijn iets kleiner en meten 71 cm. Het gewicht is afhankelijk van de gespierdheid van de Barzoi.

De vacht bestaat uit lange, dunne haren. Deze zijn of golvend of juist krullend. Ze kan in vele kleuren voorkomen. Meest populair is een vacht die rood, wit, grijs of gestroomd van kleur is.

Karakter

De Barzoi heeft een waardig karakter. Hij is intelligent, moedig en waaks. Windhonden stralen trots en onafhankelijkheid uit. Het lijkt wel of zijn ogen door iemand heen kijken. De Barzoi is waakzaam en verdedigt ‘zijn’ gezin hevig, mocht dit nodig zijn.

De Barzoi accepteert kinderen en dieren als deze hem met een zekere waardigheid benaderen. Al te drukke kinderen zijn verre van ideaal. Soms kunnen reuen zich dominant gedragen in het bijzijn van andere reuen. Het achtervolgen en rennen zit de Barzoi in het bloed: waakzaamheid blijft hier geboden.

Opvoeding en verzorging

De Barzoi is niet gemakkelijk op te voeden. Ze zijn te onafhankelijk om altijd te luisteren naar de baas. Wees consequent en strak in de opvoeding. De Barzoi tot luisteren dwingen door schreeuwen en slaan heeft meestal een tegengestelde uitwerking.

Barzois zijn snelle jagers. Zij achtervolgden vroeger wolven om hun baas in afgelegen gebieden te beschermen. De honden barsten dus van de energie. Ga daarom lange afstanden fietsen, of beter nog, probeer een hondenrenbaan. In het ideale geval zou de Barzoi onaangelijnd moeten kunnen rennen op een grote weide of iets dergelijks. Het jachtinstinct wordt dan overigens al gauw geprikkeld, men moet dan ook oppassen dat dit dier bij een niet afgezet terrein de benen neemt.

De vacht moet met grote nauwkeurigheid verzorgd worden. Tweemaal per week bent u minstens een uur bezig de vacht beetje bij beetje uit te borstelen. De haren zijn erg dun, dus kam niet te hard. Tweemaal een bad houdt de vacht in optima forma zodat deze een lust voor het oog wordt. De grote dieren verbruiken veel energie, zeker in de groeiperiode. Zorg dus voor uitstekende voeding.

Gerelateerde posts:

Tags: , , , , , , , , ,

Advertenties